Obložení koupelny svépomocí?

03.07.2012 17:54

Nové obklady a dlažby můžete přilepit na staré, ale…

Samozřejmě můžete využít také variantu lepení nových obkladů a dlažeb přímo na staré. Obkladači tuto možnost ale příliš nedoporučují. Nalepením další vrstvy obkladů a dlažeb zmenšíte celkový prostor v místnosti, obzvlášť pokud nejsou zcela v rovině. Na nesavém podkladu (keramické dlaždice) nedrží klasická lepidla na obklady. Můžete využít disperzní lepidla. Jejich cena je ale přibližně 300 Kč a vystačí přibližně na 2 m2. Další variantou je natření starých dlaždic speciální penetrací. Jedná se o adhezní můstek (pískovou penetraci), na kterou po zaschnutí můžete lepit klasickým lepidlem na obklady a dlažby.

Podklad musí být ve skvělé kondici

Kvalita přípravy podkladu může ovlivnit konečný výsledek pokládky. Celá zeď nebo podlaha musí být rovná. Při nerovnosti podkladu může dojít také k nerovnostem při konečném obkládání. Může se také stát, že pod některými dlaždicemi nebude dostatečné množství lepidla a dlaždice bude náchylná k poškození. To je důležité zejména u dlažeb, protože jsou více zatěžované. Ale pevně přilepeny musí být i obklady.

Při špatném podlepení stačí jediný náraz a dlaždice může prasknout. Abyste zvýšili pevnostní účinky lepidla, měli byste ještě přes samotným začátkem lepení podklad natřít hloubkovou penetrací. Ta zajistí spojení savosti jednotlivých podkladních vrstev. Díky tomu dokáže lepidlo skvěle držet a minimalizujete riziko odloupnutí dlaždice. Před lepením ještě nakonec celý podklad očistěte od prachu.

Zpět